14 Haziran 2013 Cuma

2013 Nuri İyem Resim Ödülleri

Samimiyetsizliğe verilen plastik bir tepki

Toplumsal tepkinin uzunca aradan sonra kendini yeniden gösterdiği umutlu, bir o kadar da heyecanlı günler yaşıyoruz. On beş günü geride bırakan Gezi Parkı Direnişi, içerdiği diğer olumlu anlamların yanı sıra, tepki gösterenlerin çoğunluğunun, çoğu zaman apolitik olmakla suçladığımız gençler olması ve onların -yeni farkettiğimiz- filozof duruşlarını yansıtması açısından da öğretici oldu.

Gerçekten de Gezi Parkı’nda bilmediğimiz bir gençlikle tanıştık. Sanıldığından daha çok düşünen, merak eden, tepki veren... Tepkisiz seksenlere inat, doksan kuşağı çok güçlü geliyor; ayaklarını yere basa basa, güldür güldür... 

“Düşünen, merak eden ve tepki veren” bu yeni nesil, sadece Gezi Parkı’nda değil, sadece İstanbul’da da değil... Düşüncelerini üretileriyle dışavuruyor, tepkilerini eserleriyle gösteriyorlar. Onlardan biriyle, Hayriye Diliuzun’la, Nuri İyem Resim Ödülleri Töreni’nde tanıştım.               

****

Nuri İyem Resim Ödülleri’nin bu yıl sekizincisi düzenlendi. Evin Sanat Galerisi, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Nuri İyem Resim Ödülleri’nin 2013 yılı sonuçlarını, 13 Haziran Perşembe günü Bebek’teki galerisinde düzenlediği törenle sanatseverlere açıkladı. Okullu ya da alaylı, her yaştan sanatçının katılabildiği yarışmaya gönderilen eserlerin, daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış, sergilenmemiş ya da yayımlanmamış olması gerekiyordu.

Yarışmanın bu yılki profiline baktığımızda, 131 ressamın 186 resimle katıldığını ve sanatçıların çoğunun üniversitelerin Güzel Sanatlar Bölümü öğrencileri olduğunu görüyoruz. Aralarında Mimar Sinan, Marmara, Eskişehir Anadolu ve Onsekiz Mart gibi isimlerin yer aldığı, toplam 22 farklı üniversite var katılımcıların okumakta olduğu...

Yarışma sonucunda 186 resmin 29’u sergilenmeye karar verildi ve aralarından biri 2013 Nuri İyem Resim Ödülü’nü kazandı: “Hemen Yanındaki” isimli eseriyle Hayriye Diliuzun.

****

Düşünen, merak eden ve tepki veren bir genç Hayriye Diliuzun. Bu, röportajın daha ilk anlarında fark ediliyor. Zeki, akıllı, gözleri çakmak çakmak. Sakin görünümünün arkasında heyecanlı, sesli, sözünü sakınmayan bir kişiliği olduğu belli.

1990 doğumlu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi. Düşüncelerini, meraklarını, tepkilerini ortaya koymada resmi bir ayna konumunda. “İnsanın samimiyetsiz tarafı”, yansıtmak istediği temel konu eserlerinde. Göründüğü gibi olmama, kendini olduğundan farklı gösterme, Diliuzun’un bireysel olarak tepki verdiği ve plastik olarak yansıttığı kilit düşünce. 

Ödüle layık görüldüğü “Hemen Yanındaki”, samimiyetsizliğin hemen yanıbaşımızda, bazen bize çok yakın görünenlerde olduğunu hissettirmeye çalışıyor. Gözlerdeki nüans özellikle çarpıcı ve ressam tarafından ayırdedici bir unsur haline bilinçli olarak getirilmiş. Gözlerdeki samimi olmama hali, resmin ana yörüngesini oluşturuyor ve bu şekilde sanatçının kafasını kurcalayan konuyu bize aktarıyor.

Hayriye Diliuzun, kazandığı ödülü başarı merdivenlerinin ilk basamağı olarak görüyor.

Kendisinin ve sergilenmeye layık görülen diğer 28 ressamın eserleri 27 Haziran’a kadar Evin Sanat Galerisi’nde görülebilir.

Gerçekten çok güçlü geliyor bu gençler...

Ayça Güzel                  


          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder